Velkommen til vår mest eksklusive smykkesamling; vår Diamond Collection. Kolleksjonen består av smykker laget av 100% resirkulert 14 karat gull og lab-grown diamanter. De eksklusive smykkene er laget etter Sisi Copenhagens filosofi; å tilby kvalitetssmykker skapt med omtanke for planeten - til fair priser.

Les alt du trenger å vite om diamanter generelt - og spesielt om diamantene du får hos Sisi Copenhagen

Våre diamantsmykker er helt spesielle

Alle smykkene i vår Diamond Collection sendes i vår unike, eksklusive Diamond Collection eske, diamant-sertifikat og en lekker reisepose. Om smykket er til deg selv eller er en gave, er vi sikre på at det vil merkes hvor mye kjærlighet og omtanke som ligger bak vår Diamond Collection når smykket pakkes ut for første gang.

Hvilke faktorer spiller en viktig rolle når man skal investere i et diamantsmykke?

Når man skal avgjøre kvaliteten og skjønnheten (og dermed også verdien) av en diamant, er det flere faktorer som spiller inn. Tradisjonelt bedømmer man kvaliteten gjennom de 4 C´er, som er engelske betegnelser som dekker: Carat, Cut, Clarity og Colour. Man kan ikke sammenligne to diamanters skjønnhet og kvalitet uten å sammenligne alle 4 C´er samtidig.

Utenom de 4 C´er, kan man legge til en femte ´C´; Choice. Valget om man ønsker en lab-grown diamant eller en mine-diamant som er utvunnet fra jorden. Der de 4 C´er kun har betydning for diamantens kvalitet og skjønnhet (og selvsagt også pris), har den 5. C-en valget mellom lab-grown og minede-diamanter alene betydning for diamantens pris og bærekraft.

De 4 C´er

Cut (Sliping)

Cut beskriver hvordan diamanten er beskåret og slipt, og er helt avgjørende for hvordan lyset reflekteres i diamantens fasetter. Brilliantslipt er den utformingen man vanligvis forbinder med en diamant. En brilliangslipt diamant har en rund form sett ovenfra og består av 58 flater - også kalt fasetter. Av andre slipemetoder har vi f.eks. prinsesseslipt, puteslipt og marquiseslipt. I tillegg til formen beskriver cut også kvaliteten av slipingen. For å få den peneste lysrefleksjonen er det avgjørende at proporsjonene er riktige på alle sider av diamanten. Sett fra siden skal slipingen hverken være for høy eller for lav, da dette påvirker lysrefleksjonen i diamanten. Spesielt ved større enkeltstående diamanter vil proporsjonene i slipingen være avgjørende.

Cut - slipning

Carat (Vekt)

Karat angir diamantens vekt og størrelse. Karat er simpelthen en måleenhet som brukes til å måle vekten av en diamant. En karat tilsvarer 200 milligram. Jo større diamanten er, jo høyere karat vil den ha. En brilliantslipt diamant som tilsvarer 1 karat vil ha en bredde på 6,4mm - og en 0,5 karat sten er 5,0mm i bredden. Om et smykke er besatt med flere diamanter vil den samlede karatvekten være angitt, samt karat av stenen i senter, om det er en sentersten.

Karat

Clarity (Klarhet)

Clarity beskriver diamantens klarhet og defineres ut ifra antallet og størrelsen av inklusjoner i diamanten. Inklusjoner kan være mørke flekker eller områder, revner eller kullpartikler som forstyrrer lysets brytning i diamantens fasetter. Dette er derfor av stor betydning for diamantens skjønnhet og verdi. Skalaen som beskriver inklusjoner i en diamanter er angitt med engelske forkortelser; Flawless (FL) er det beste mens Included (I) er det dårligste. Våre diamanter har en klarhet mellom VVS (Very, very slightly included) og VS (Very slightly included). Det betyr at våre diamanter er fri for synlige inklusjoner - men er ikke fullstendig ´Flawless´ FL. Det krever et forstørrelsesglass for å kunne se de bittesmå inklusjonene. Det har i praksis nesten ingen betydning for våre diamanters skjønnhet.

Klarhet

Color (Farge) 

Color beskriver diamantens farge, som man ønsker skal være så hvit eller klar som mulig. Helt hvite diamanter består kun av kullstoffer og ingen andre kjemiske stoffer, og er generelt de mest ettertraktede og kostbare diamantene som finnes. I de fleste diamanter vil det typisk være nitrogen i krystallstrukturen, noe som gir diamantene et mer gulaktig skjær. Skalaen man bruker for å inndele fargegraden rangeres mellom D til Z. Mange bruker allikevel de gamle fargebetegnelsene når de omtaler diamanter. F.eks. brukes begrepet ´River´om diamanter i kategorien E-F, mens ´ Top Wesselton´ er det samme som G, og ´Wesselton´ det samme som H. Diamanter mellom D og H betegnes som hvite og nærmest fargeløse, og det er nærmest umulig å skille disse, selv om man ser de ved siden av hverande. Foruten om hvite diamanter finnes det også diamanter med ulike fargeskjær, som f.eks. rosa. Disse er dog mer sjeldne og svært kostbare. Diamantene i vår Diamond Collection har fargeglad G, og ligger i den høye enden av skalaen.

Farge

Den 5. C-en – valget mellom lab-grown og minede-diamant

Først og fremst; lab-grown diamanter er ekte diamanter på alle måter. Det er derfor intet kompromiss med kvalitet og skjønnhet. De har de samme fysiske, kjemiske og optiske egenskapene som minede-diamanter, den eneste forskjellen er om prosessen bak; om de er gravd opp i naturen eller skapt i en kontrollert prosess av mennesker.

Det finnes mange ´uekte´ alternativer til diamanter som f.eks. Swarowski krystaller, Zirkoniastener og Moisanit osv. Disse kan være fine alternativer, men ingen av dem er ekte diamanter.

Lab-grown diamanter og minede diamanter er såpass like at selv de mest avanserte analysemetoder - som er utviklet til nettopp dette - ikke med 100% sikkerhet kan skille dem fra hverandre. Det antas at en stor andel av diamantene som selges som ´naturlige´ diamanter i dag, faktisk er lab-grown diamanter (solgt til langt over pris)*.

Den 'naturlige’ prosess er gjenskapt i et laboratorium

Diamanter som betegnes 'lab-grown' er typisk laget i et kontrollert miljø, der et stykke kullstoff blir utsatt for enormt trykk og varme, og på den måten begynner kullstoffatomene å binde seg i perfekte krystallstrukturer på atomnivå. I løpet av et par uker utvikles kullstoffet til den krystallen vi kjenner som diamant. I utgangspunktet gjør diamanten gjennom nøyaktig samme prosess som når den er skapt i naturen, bare i kontrollerte former og ikke gjennom millioner av år.

Et valg for fremtiden...

Vi prioriterer bærekraftighet høyt hos oss i Sisi Copenhagen. Vi verdsetter naturens resurser, og prøver å bevare den best mulig. Det er derfor et bevisst valg fra vår side å kun tilby lab-grown diamanter. Vi ønsker å unngå minedrift og også de negative miljøaspektene dette medfører. Alle lab-grown diamanter er allikevel ikke like bærekraftige. Prosessen med å gro diamanter krever energi. Våre diamanter blir skapt med ren, grønn energi fra sol og vind. Våre diamanter er sertifisert bærekraftige som 'net-zero emission' diamanter**, hvilket betyr at de ikke har bidratt til økt Co2 i atmosfæren, samt at de overholder en rekke andre standarder for sosial -og miljømessig bærekraft. På denne måten kan vi med god samvittighet tilby disse eksklusive stenene i høyeste kvalitet, og samtidig ta vare på planeten.

Diamanter til fair priser

Laboratoriumskape diamanter er ikke billige - grunnet den tekniske kompleksiteten som ligger bak produksjonen, blir de nok heller aldri det. De er allikevel ikke i nærheten så dyre som minede diamanter. Det skyldes blant annet at lab-grown diamanter blir laget og solgt i et mer åpent market. I motsetning til lab-grown diamanter, er prisene på minede diamanter styrt av få, globale virksomheter som begrenser mengden minede diamanter for å holde et (kunstig) høyt prisnivå på verdensmarkedet. ***

Laboratoriumskapte diamanter er på den måten din garanti for en fair og rimelig pris. Velger du ´naturlige´ diamanter, er det fortsatt en viss sannsynlighet for at de egentlig er lab-grown - stenen kan være så like at man ikke kan skille dem fra hverandre…Så er spørsmålet om de klassisk minede diamantene vil forbli mer verdt enn lab-grown diamanter i fremtiden? Akkurat som våre andre smykker i sølv, forgylt sølv og 9 karat massivt gull, er det viktig for oss å tilby de vakreste nye diamantsmykkene i beste kvalitet, men samtidig til fair pris.

*https://www.gia.edu og https://www.diamonds.net

**https://www.scsglobalservices.com

***https://pages.stern.nyu.edu